722 101 824
veterina@cader.cz
Opavská 3325/29,
747 21 Kravaře

Cestování se zvířetem

A máme tady červen, měsíc, kdy teploty vzduchu začnou hravě atakovat třicetistupňovou hranici a naše myšlenky se začnou upínat k letní dovolené. Někteří z Vás jistě plánují vycestovat do zahraničí i se svým zvířecím mazlíčkem. Kdo nad tím váhá, tomu z osobní zkušenosti můžeme dovolenou se psem jen doporučit. V praxi se s dotazem "Co můj pes či kočka k vycestování potřebuje." setkáváme často, bohužel snad ještě častěji s dovětkem "Zítra jedeme." Tímto dovětkem se však klient dostává do legislativně neřešitelné situace, a proto abychom takovýmto případům co nejvíce předešli, sepsali jsme pro Vás pár následujících řádků týkajících se tzv. neobchodního přesunu zvířat v zájmovém chovu. K tomu jsme přidali pár řádků k prevenci některých nepříjemných onemocnění, které si bohužel může Váš mazlíček na dovolené pořídit.

Aby Váš pes, kočka či fretka mohli vycestovat do zahraničí, musí bezpodmínečně splňovat tři věci a to být jednoznačně identifikovatelný mikročipem, mít platný pas a to nejzásadnější být v imunitě proti vzteklině. Pokud pas nemá, je třeba jej načipovat, vystavit a zaregistrovat pas do centrální databáze. Cílem těchto opatřeními je garance, že prokazatelně bude vakcinován konkrétní pes konkrétního majitele. Poté co si schválený veterinární lékař ověří, že všechny údaje sedí, může psa navakcinovat. Tím se dostáváme k problematice "Zítra jedeme". Je nutné si uvědomit, že zvíře bude v imunitě proti vzteklině po primovakcinaci až za 21 dnů! To znamená, pokud se zvíře navakcinuje 1. července, může vycestovat dle platné legislativy nejdříve 22. července. Pokud v zahraničí dojde příslušnými úřady k zachycení zvířete, které výše uvedené nesplňuje, bude takové zvíře odebráno a umístěno na několik týdnů do karantény, což dozajista znepříjemní nejen dovolenou. S kontrolami je nutné nejvíce počítat na schengenské hranici, trajektech, letištích nebo pokud Váš pes někoho poraní. Pokud Vaše cesta povede do Finska, na Britské ostrovy či Maltu, přibude Vám před odjezdem povinnost odčervení. Ač celá administrativa vypadá složitě, buďme za ni rádi, je to stále pohodlnější a levnější, než před cestou nechávat stanovovat hladiny protilátek proti vzteklině.

Mezi základní pravidla při cestování se psem patří zásada nenechávat jej v uzavřeném autě a to ani na chvíli! Mějte sebou stále dostatek vody. Psa během jízdy, pro jeho a hlavně Vaši bezpečnost, vždy poutejte. Vyplatí se na cesty přibalit základní lékárničku, kterou vyřešíme akutní průjem, ošetříme drobná poranění, alergii, nevolnost z cestování a podobně. Murphyho zákony platí všude, pokud lékárničku mít budete, dozajista snížíte riziko, že ji někdy budete potřebovat. Ze stejného důvodu beru na každou dovolenou deštník jen proto, aby nám nepršelo. Při cestování je také nutné věnovat pozornost prevenci onemocněním, která mohou přenášet krev sající členovci tedy komáři a klíšťata. Největší pozornosti se v poslední době dostává Dirofilarióze, jinak známé jako "srdeční červivost." Pro její prevenci i terapii máme dnes na trhu hned několik dostupných přípravků a v počáteční fázi onemocnění je velmi dobře léčitelné. Od Dirofilariózy se dostáváme k daleko zapeklitější, ale stále léčitelné skupině patogenů jako je Babesióza, Borelióza, Ehrlichióza a Anaplasmóza, až po naši černou můru Leishmaniózu, jejíž terapie je při klinickém propuknutí onemocnění víceméně pouze symptomatologická a udržovací, se špatnou prognózou během několika měsíců maximálně pár let. Uvedeným onemocněním lze předcházet vhodným použitím ektoparazitárních přípravků, ideálně jejich kombinací tak, aby se díky repelentnímu účinku komár nebo klíště vůbec nepřisálo a v případě přisání bylo co nejdříve zahubeno a tak se minimalizovalo riziko infekce.

S případnými dotazy se na Vás těšíme v naší ordinaci, kde Vám před cestou zkontrolujeme funkčnost čipu a ostatní cestovní náležitosti. Vašemu zvířecímu parťákovi ušijeme antiparazitární program na míru a pokud budete chtít, pomůžeme s vybavením lékárničky. Přejeme Vám brzkou a pohodovou dovolenou!